רטיבות מעל הפנלים היא תופעה שמושכת תשומת לב רבה מדיירי הבית, ומפריעה בעיקר מבחינה אסתטית. עם זאת, יש לשים לב לתופעה זו מכיוון שהיא מצביעה בדרך כלל, על קיומו של כשל באחת ממערכות המים של הנכס.
כאשר קיימת רטיבות מעל הפנלים, זהו סימן בדרך כלל לכך שאחת ממערכות המים כושלת, ומאבדת מים שמגיעים אל מתחת לריצוף של הנכס. המים שנמצאים מתחת לריצוף עולים ומגיעים אל מעל הפנלים, ובמידה שהתקלה או הכשל לא יטופל המים אף עלולים להמשיך ולחדור אל תקרת השכן שבקומה התחתונה.
הרטיבות מעל הפנלים נקראת בלשון המקצועית "עלייה קפילארית / נימית", שהמשמעות שלה היא שהמים עולים ומטפסים משכבת המצע, דהיינו מהחול או הסומסום שנמצא מתחת לריצוף, וכך מופיעים המים מעל הפנלים בצורה של רטיבות.
איך זה קורה? איך יכול להיות ששכבת המצע שנמצאת מתחת לריצוף מלאה בכל כך הרבה מים, עד כדי כך שהמצע 'עולה על גדותיו' ומעביר מים אל הקירות שסמוכים למיקום של הנזילה?
דוגמה אחת שיכולה להמחיש את זה בצורה טובה, היא כאשר קיים כשל באביק האמבטיה. תפקידו של אביק האמבטיה הוא לנקז את המים שאיתם אנחנו מתרחצים, ולהעביר אותם ישירות אל קופסת הביקורת של ניקוז חדר הרחצה ומשם אל צינור הביוב הכללי של הבניין. ממילא, ישנם מקרים שבהם קיים כשל באביק, כמו למשל גומיה חסרה או אפילו התנתקות מוחלטת של צינור האביק מפתח הניקוז של האמבטיה.
במקרים אלו המים שאיתם אנחנו מתרחצים יורדים ישירות אל שכבת המצע של החדר הרטוב. כדי שנבין באילו כמויות של מים מדובר, גבר צורך כ-35 – 40 ליטרים מים במקלחת. אישה, לעומת זאת, צורכת בממוצע 40 – 45 ליטרים מים. תכפילו את הכמות הזאת במספר המקלחות שבני הבית מתקלחים ביום יום, ותקבלו כמויות אדירות של מים שמועברות ישירות אל שכבת המצע, ומשם אל קירות הבית ובסופו של דבר אל השכן שבקומה התחתונה.
במקרה שבו אתם מבחינים ברטיבות מעל הפנלים מומלץ להזמין בדיקה לאיתור נזילות ונזקי מים, במטרה לאתר את מקור המים שגורמים למופע הרטיבות מעל הפנלים. כאשר המאתר המוסמך יגיע לנכס לבצע את הבדיקה לאיתור הנזילות, הוא יבדוק את מערכות האינסטלציה והאיטום כדי לוודא שלא קיימת בצנרת יציאת מים לא מבוקרת, או חדירת מי גשמים דרך מערכת האיטום (נזילה).
מהי רטיבות קפילרית וכיצד מתמודדים איתה?
עלייה קפילרית (עלייה נימית) היא תופעה של סימני רטיבות מעל הפנלים של החדר, הנגרמים בעקבות תופעה הנקראת נימיות או קפילריות. נימיות היא תופעה אשר מתארת את יכולתו של נוזל לזרום במקום צר, כגון במעלה צינור דקיק בהיעדר כוחות חיצוניים ולעתים אף בניגוד לכוחות חיצוניים.
דוגמה לתופעה זו נוכל לראות בטיפוסם של מי תהום כלפי מעלה באדמה לחה, או אספקת המים לצמחים המגיעה מהשורשים עד לצמרות העצים. וכך, גם כאשר מים חודרים לשכבת המצע שנמצאת מתחת לריצוף, המים עולים בחיבורים שבין הרצפה לקיר ומופיעים בצורה של רטיבות מעל הפנלים.
תופעת העלייה הקפילרית מצביעה בדרך כלל על שכבת מצע רטובה, מה שגורם לרטיבות לטפס ולהופיע מעל הפנלים.
עלייה קפילרית עלולה להתרחש מסיבות שונות:
- כשל במערכת אספקת המים של הדירה.
- כשל במערכת האיטום של החדרים הרטובים (אמבטיה שירותים וכדו') בדירה.
- הצפה ישנה שתוקנה או נזילה שלא טופלה.
- עבודות ריצוף במים בדירות חדשות, שגורמות למצע להתמלא במים.
גם בדירות חדשות אתם עלולים לראות רטיבות קפילרית, מה שלא תמיד מצביע על כשל באחת ממערכות המים של הדירה. פעמים רבות רטיבות קפילרית מתרחשת כתוצאה מעבודות הריצוף שבוצעו בדירה. כאשר הרצף משתמש בכמויות גדולות של מים לביצוע העבודות, המים מגיעים אל שכבת המצע (חול / סומסום) ונשארים שם. כך נוצר לנו מצב שבו שכבת המצע מלאה במים למרות שמערכות אספקת המים או האיטום של הדירה תקינות.
איתור נזילות במצלמה טרמית
איתור נזילות במצלמה טרמית, מעניק למאתר המומחה את היכולת לעקוב אחרי הרטיבות, ולקבוע בשילוב עם בדיקות נוספות מהיכן מגיעה הרטיבות. כמו כן, המאתר המומחה משתמש במכשור עזר נוסף, לפי שיקול דעתו בשטח לאיתור מקור הכשלים.
לאחר שאותרה הנזילה יש לבצע את התיקונים הנחוצים, שהומלצו בחוות הדעת שהמאתר המומחה הפיק ללקוח. לאחר תיקון מקור הכשל, ניתן לשקם את המבנה באמצעות ייבוש ושיקום של שכבת המצע (חול / סומסום).
התמודדות עם רטיבות קפילרית
כאשר מופיעה רטיבות קפילרית זהו סימן לכך שקיימת בעיה כלשהי במערכות המים של הדירה. לכן, לא ממש יעזור לנו אם נבצע תיקוני שפכטל וצבע מעל הפנלים, ונחשוב שבכך פתרנו את הבעיה. שהרי כאשר מופיעה לנו נורת אזהרה ברכב, מומלץ לתקן את הדרוש תיקון ולא רק לכבות את נורת האזהרה.
לכן, לפני ביצוע של תיקונים קוסמטיים מומלץ להזמין בדיקה לאיתור נזילות ורטיבות, רק כך נוכל לקבל תמונה מלאה על מצב מערכות המים שבמבנה, ועל הפעולות הנחוצות לתיקון הכשלים ושיקום הדירה.
נכנסים לדירה חדשה?
נכנסים לדירה חדשה והבחנתם בסימני רטיבות מעל הפנלים? אל תהססו לבדוק את הנושא לפני שאתם נכנסים לדירה. עדיף לכם לבצע את הבדיקות ההכרחיות עכשיו מאשר לסבול מכשלים רחבים יותר במורד הדרך לאחר שכבר נכנסתם לדירה.
בכללי לפני שנכנסים לדירה חדשה מומלץ להזמין בדיקת 'בדק בית מקיפה' שתכסה לא רק את ההלימה בין התכניות לביצוע בשטח אלא גם את כל מערכות המים של הדירה. מכיוון שדירה חדשה עלולה לסבול מכשלים שקשורים להתקנה לא נכונה של מערכות שונות, כדאי 'לעלות' על העניין מבעוד מועד ולא אחרי התפתחות של רטיבות או נזילה.
אחרי שבוצעה בדיקה מקיפה למערכות אתם יכולים להיות בטוחים שהמערכות הותקנו כראוי, ותקבלו גם דו"ח מפורט ומלא שמציג את הנתונים המלאים של הבדיקות ושל הדירה שלכם.